WERKSCHOENEN en STEUNZOLEN of INLEGZOLEN!
Fysiek belastende beroepen kunnen veel verschillende voetklachten veroorzaken. Denk hierbij aan beroepen waarbij men veel staat, loopt, machines bedient of werkt aan een productielijn. Vaak zijn werkschoenen een vereiste bij dit soort beroepen. Echter ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico wanneer de standaard inlegzool uit de werkschoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool.
Certificering van werkschoenen
Omdat werkschoenen aan specifieke eisen moeten voldoen, worden deze gekeurd door TÜV Rheinland Nederland. De werkschoen wordt dan gecertificeerd volgens de Europese NEN-EN-ISO 20345:2011 Safety (veiligheidsschoen), 20347:2012 Occupational (werkschoen) en 20346:2012 Protective (beschermschoen) normen.
Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico. De inspecteur van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert regelmatig inspecties uit met betrekking tot de productveiligheid van werkschoenen. Dit geldt voor alle veiligheidsklasses
Standaard inlegzolen van hetzelfde merk
Wanneer de inlegzolen van werkschoenen worden vervangen door andere inlegzolen van hetzelfde merk als de schoenen blijft de veiligheidsnormering in tact. Ook zijn er inlegzolen van Neskrid te krijgen en deze kunnen in bijna 95% van onze werkschoenen geplaatst worden, zonder dat de veiligheidsklasse vervalt.
Heeft men orthopedische steunzolen, dan moet de podoloog op de hoogte worden gebracht van de steunzolen en zorgen dat deze gecertificeerd wordt. De podoloog weet, als het goed is, waar hij/zij hiervoor terecht kan.
Wat zijn de consequenties als niet de juiste steunzolen worden gedragen in werkschoenen?
Wanneer er zich een ongeval voordoet dan lopen zowel de drager van de schoenen als de werkgever een risico betreffende aansprakelijkheid. De aansprakelijkheid van de fabrikant en verkopende winkel vervalt namelijk zodra de inlegzool wordt verwisseld, omdat de werkschoenen dan niet zijn gedragen zoals ze getest zijn. Daarnaast zijn er verzekeraars en arbodiensten die geen vergoeding uitkeren bij een ongeval waarbij geen werkschoenen met veiligheidsnormering worden gedragen