Wat is een Softshell jas?

Auteur: Germaine Goossens

Een softshell jas is een jas die bestaat uit een aantal strak op elkaar geweven lagen. De zeer soepele jas gemaakt van stretchstof materiaal is warmhoudend, waterafstotend en ademend! De softshell jassen zijn over het algemeen samengesteld uit 96%polyester en 4% spandex. Hierdoor kun je zeer vrij bewegen in een softshell jas. Een softshell jas heeft vaak een sportieve uitstraling en functionaliteiten als winddicht, waterafstotend, soepel, verschillende zakken en een (afneembare) capuchon.

 

Wat zijn de eigenschappen van een softshell jas?

Waterafstotend

Winddicht

Ademend

Sneldrogend

Soepel / stretch

Bewegingsvrij 

Lichtgewicht

Comfortabele aansluitende fit

Compact

Soft touch

 

Is een softshell jas geschikt om in te bewegen en sporten?

Omdat een softshell jas, naast zijn waterafstotende eigenschappen, ook een hoog ademend vermogen heeft, is een softshell jas ideeal wanneer je actief buiten bezig wilt zijn. Ook is de jas geschikt om in te sporten. Dankzij de spandex in een softshell jas is de bewegingsvrijheid zeer hoog! Je kunt dus echt soepel bewegen in een softshell jas. Een softshell jas is daarnaast van lichtgewicht materiaal waardoor de jas niet zwaar voelt tijdens het sporten en bewegen.

 

 

Voor welke bezigheden is een softshell jas geschikt?

 Wandelen 

Hardlopen

Tuinieren

Paard rijden

Skiën

Schaatsen

Andere buitensporten

Werkzaamheden (zoals sportinstructeurs, groenvoorziening, promotiewerkers, touroperators)

 

Is een softshell jas waterdicht?

Een softshell jas is niet geheel waterdicht, maar wel zeer waterafstotend! Dit komt omdat de jas uit een aantal strak op elkaar geweven lagen bestaat en aan de buitenkant een impregneerlaag heeft. Hierdoor komt het water er nauwelijks door heen. Het meeste water zal langs de jas naar beneden glijden. Een aantal softshell jassen van hoge kwaliteit hebben getapete naden langs de ritsen. Dit zorgt ervoor dat er zeker geen water via deze naden binnenin de jas komt.

 

Hoe maak je een softshell jas (weer) waterafstotend?

Wanneer je merkt dat het water niet zo mooi meer van de softshell jas afdruppelt en de jas gemakkelijk water opneemt, dan is het tijd om de softshell jas (opnieuw) te impregneren. Er zijn verschillende middeltjes waarmee je het waterafstotende vermogen van de softshell jas herstelt.

 

 

Is een softshell jas geschikt voor de winter?

Tot bepaalde temperaturen in de winter is een allround softshell jas nog zeer geschikt om te dragen, bijvoorbeeld in combinatie met een trui of andere tussenlaag. Wordt het echt kouder (onder de 6 graden) dan zijn er ook speciale winter softshell jassen met teddy voering. Deze softshell jassen zijn heerlijk warm gevoerd en zijn zeer geschikt om te dragen tijdens de koudere periodes. De teddy voering is ook nog eens super zacht! Wordt het weer echt zeer streng, dan raden we toch wel een lekkere warme winterjas aan!

 

Hoe kun je het beste een softshell jas wassen?

Het is voor een softshell jas goed wanneer je hem regelmatig wast. Dat kan helemaal geen kwaad! Hierdoor gaat de jas langer mee. Dit komt omdat door het wassen de poriën schoon blijven en het ademend vermogen behouden wordt. Je kunt de jas best zelf wassen. Gebruik hiervoor een zo'n natuurlijk mogelijk wasmiddel.

 

 

Wasvoorschrift softshell jas

- Was een softshell jas regelmatig, hierdoor verleng je het ademend vermogen van de jas

- Lees het label met wasinstructies in de softshell jas

- Was de softshell jas niet hoger dan 30°C

- Gebruik een mild wasmiddel (max 5% parfum of zeep)

- Gebruik geen waspoeder of wasverzachter

- Controleer of de softshell jas gecentrifugeerd mag worden

 

 

Hoe kun een softshell jas het beste drogen?

Alleen als het etiket dit vermeldt mag een softshell jas best in de droger. Hiermee verleng je zelfs de houdbaarheid van de waterafstotend impregneerlaag!

Wanneer het label in de jas het vermeldt, dan mag de softshell jas ook gestreken worden. Ook hiermee verleng je de houdbaarheid van de impregneerlaag.

Wanneer de softshell jas niet in de droogtrommel mag of gestreken mag worden, dan kun je de softshell jas het beste na het wassen op een hangertje uithangen om te drogen.

 

 

 

 

 

Meer blogs