Onderhoud van uw tuinmeubelen

Auteur: Germaine Goossens


Op dit moment zijn we nog volop aan het genieten van onze tuinmeubelen. Maar wat nu als het weer minder wordt en wij de tuinstoelen opruimen of deze winter gewoon buiten laten staan? Regen, wind en sneeuw zorgden ervoor dat dit van invloed is op onze tuinmeubelen. 

Het merendeel van de tuinmeubelen kan altijd buiten blijven staan (in zomer en winter) maar wat moet u doen als u daarna de tuinmeubelen schoon wilt maken of ze voor de herfst alvast een onderhoudsbeurt wilt geven?

Regelmatig onderhoud/schoonmaken is belangrijk
De beste manier om uw tuinmeubelen in optimale conditie te houden is door ze regelmatig een kleine onderhoudsbeurt te geven. Regelmatig schoonmaken zal de levensduur van zowel tuinstoelen als tuintafels behoorlijk verlengen.

Helaas schiet het onderhoud er bij de meeste mensen gedurende de koude wintermaanden nog wel eens bij in. Begrijpelijk, maar toch moet het tuinset wel even schoongemaakt worden voor u deze in de lente weer in gebruik neemt.

Elk type tuinmeubel vereist een andere vorm van onderhoud, die met name afhankelijk is van de gebruikte materiaalsoort.
Op onze site - onder onderhoudsartikelen - vindt u voor alle soorten tuinmeubelen (aluminium, kunststof, hout, wicker etc.) diverse producten.

Onderhoud van wicker loungesets van o.a. Hartman / Suns
Wicker is een van de meest populaire materialen voor loungesets en andere tuinmeubelen, niet in het minst omdat het uitermate onderhoudsvriendelijk is.
In ons assortiment vindt u diverse wicker tuinmeubelen van o.a. Hartman en SUNS. Kwalitatief hoogwaardige tuinmeubelen met een goed zitcomfort.

De beste manier om dergelijke wicker tuinsets schoon te maken, is door het aanwezige vuil weg te spoelen met een tuinslang. Gaat de vuiligheid er lastig af?
Gebruik dan eventueel een beetje niet-schuimende zeep.

Onderhoud teak tafels / stoelen 
Mooie teak tafels van o.a. Hartman hebben wij in ons assortiment. Momenteel is de trend om een teak tafelblad te combineren met een aluminium onderstel.
Kijk hiervoor bijvoorbeeld bij de Hartman Sonata tafel en Wales ronde tafel. Gebruikt wordt het FSC teak materiaal. Het enige wat u zult merken van weersinvloeden is dat teak na verloop van tijd wat grijzer wordt, iets wat u kunt voorkomen met een speciale teakreiniger en daarna teakolie. Deze producten vindt u op onze site en van LesliLiving. 

Onderhoud aluminium & kunststof tuinmeubelen
Een veelvoorkomende combinatie in tuinmeubelen is die van aluminium en kunststof, zoals de Hartman Sophie stoel.  Deze gemakkelijke stoel beschikt over een stevig aluminium frame en een kunststof kuipgedeelte. Leverbaar in diverse kleuren. 

Aluminium is zeer onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te reinigen met een speciale aluminiumreiniger. Kunststof laat zich het beste schoonmaken net zoals wicker stoelen; met een tuinslang en eventueel wat niet-schuimende zeep.

Onderhoud stalen tuinmeubelen van Kettler
De stalen tuinmeubelen van Kettler hebben een dikke coating die er voor zorgt dat het staal niet wordt bloot gesteld aan de buitenlucht. Hierdoor wordt het staal niet aangetast en kan dit niet gaan roesten. Het is voldoende wanneer je je tuinmeubelen af en toe zuiver maakt met een lauw sopje.

Daarnaast kunt u bij ons een lakstift ontvangen, dat zodra er lak van de tuinmeubelen is afgegaan, u deze kunt aanstippen, zodat er geen roestvorming kan plaatsvinden. 

Beschermhoezen / afdekzeilen
Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Gebruik daarom accessoires zoals een kwalitatief hoogwaardige beschermhoes om uw tuinmeubelen op effectieve wijze te beschermen tegen weersinvloeden. Zo gaat uw tuinset nog langer mee en hoeft u deze minder vaak schoon te maken.

LET OP:
wanneer uw een van onze WINZA beschermhoezen besteld, zorg er dan wel voor dat er nog voldoende zuurstof bij het tuinset kan komen. Dus nooit geheel afsluiten. 

Meer blogs